frogus_80
Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 13:51, 24 Lis 2006 Temat postu: Kobieta.pl - Szczupła dzięki lodom |
|
|
Nie wszystko, co jest słodkie, musi być również tuczące. Z listy produktów, które do tej pory były "zakazane", możesz spokojnie wykreślić.. lody! I to, wbrew pozorom, nie te sorbetowe (przygotowywane z soku lub musu owocowego), ale właśnie mleczne - uważane za bardzo kaloryczne.
By szybko chudnąć
Od dzisiaj możesz codziennie zjadać porcję wytwarzanych na bazie mleka czy śmietany lodów, nawet o smaku czekoladowym lub tiramisu! Nie tylko bowiem nie tuczą, ale wręcz pomagają schudnąć! Cała tajemnica tkwi w wapniu, w który mleko jest bardzo bogate. To przede wszystkim dzięki temu makroelementowi łatwiej nam stracić zbędne kilogramy.
Wapń przyspiesza spalanie tłuszczu! Z badań wynika, że stosując niskokaloryczną dietę, nawet dwa razy szybciej się chudnie, jeśli jednocześnie spożywa się produkty bogate w ten pierwiastek. Kiedy go brakuje, komórki tłuszczowe zwiększają swoją objętość i przybywa nam centymetrów w pasie i biodrach. W wielu kuracjach odchudzających zaleca się unikania nie tylko lodów, ale także mleka, sera czy twarogów. To jeden z podstawowych błędów. Bo właśnie z nabiału oraz lodów wapń wchłania się najszybciej i jest najłatwiej wykorzystywany przez organizm. Zjadając ok. 200 g przygotowanych z mleka lodów, dostarczasz sobie ponad 30 procent dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Przeciętnie u kobiet wynosi ono ok. 1100 mg.
Lody są najmniej kalorycznym deserem. Mają bowiem w sobie wiele powietrza, które jest wtłaczane w procesie ich produkcji, by nadać im delikatną, puszystą konsystencję, tak miłą naszemu podniebieniu. To właśnie powietrze wypełniające lody sprawia, że są najmniej tuczącym deserem - oczywiście jeśli nie dodasz do nich bitej śmietany, garści bakalii i nie polejesz gęstą czekoladą czy likierem. Jedna kulka lodów ma niemal cztery razy mniej kalorii niż jagodzianka czy drożdżówka z serem.
Chłodzące przysmaki. Po zjedzeniu nawet małej porcji lodów zwykle odczuwasz przyjemny chłód w ustach i żołądku - a ich ochłodzenie też sprzyja odchudzaniu. Organizm bowiem, by przywrócić naturalną temperaturę, musi zużyć więcej energii, np. spalając zmagazynowane zapasy.
...i zachować zdrowie!
Dzięki lodowym deserom nie tylko uda ci się schudnąć, ale też unikniesz w organizmie niedoborów wapnia. Jest on niezbędny do budowy kości i zębów. Dlatego kobiety, którym go brakuje, są zagrożone osteoporozą. Ponadto korzystnie wpływa na ciśnienie krwi. Ogranicza działanie sodu (zawiera go sól kuchenna), który sprzyja nadciśnieniu.
Jak odmierzać lodowe porcje?
To łatwe! Jest kilka sposobów na to, by ocenić, jak dużo lodów możesz zjeść. "Mroźne" przysmaki tylko wtedy nie będą tuczące, jeżeli przygotowany z nich deser będzie miał nie więcej niż 200 kcal. Jeśli kupujesz lody w litrowych pojemnikach, wystarczy, że podzielisz je na odpowiednie części. Ułatwi ci to informacja na opakowaniu. Na przykład: gdy w opisie podano, że 100 ml ma 82 kcal, to oznacza, że 1000 ml, czyli litr lodów, ma 820 kcal. By twój deser miał ok. 200 kcal, całość musisz pokroić na cztery w miarę równe porcje.
Jeśli kupujesz lody w "niewymiarowych" opakowaniach, to w przypadku waniliowych lub owocowych trzy czwarte szklanki (lub trzy kulki) ma ok. 200 kcal. Gdy zaś wybierasz bardziej kaloryczne smaki, np. orzechowy, czekoladowy, bakaliowy czy tiramisu, "dozwolona" porcja lodów to już połowa szklanki (lub dwie ich kulki).
Ty też możesz zostać swoim dietetykiem
W przypadku lodowej diety to naprawdę bardzo proste. Oto kilka cennych wskazówek, dzięki którym sama opracujesz swój indywidualny program odchudzania. Będziesz więc mogła jeść to, co lubisz, i... tracić na wadze!
* Jedz 5 posiłków dziennie. Jednym z nich powinien być lodowy przysmak, którym możesz się delektować, np. pomiędzy obiadem a kolacją.
* Licz kalorie. Wszystkie zjadane przez ciebie dania nie mogą przekroczyć 1500 kcal na dobę. Najlepiej, by śniadanie miało ok. 350 kcal, tradycyjna przekąska zjadana w pracy - 150 kcal, obiad - 500 kcal, lodowy deser - 200 kcal, kolacja zaś - 300 kcal.
* Wybieraj tylko lody mleczne (mleka nie mają lody sorbetowe). Mogą być waniliowe, czekoladowe czy owocowe. Ich smak nie ma znaczenia, jeśli porcja zawiera ok. 200 kcal.
* Unikaj dodawania do deserów owoców. Jeśli masz ochotę na plasterek banana lub cząstkę pomarańczy, nie musisz ich sobie odmawiać. W zamian po prostu zjedz odpowiednio mniej lodów, nie dekoruj ich słodkimi i tuczącymi dodatkami, takimi jak bakalie, ciasteczka czy bita śmietana. Bardzo kaloryczne są także gotowe polewy, czekolada oraz alkohol.
Nasz ekspert radzi
Edyta Gulińska
mgr inż. specjalista z zakresu żywienia człowieka
Niestety, Polacy nie są smakoszami lodów! Przeciętnie każdy z nas w ciągu roku zjada ich tylko 4 litry, podczas gdy np. Włoch i Duńczyk po 9 litrów, Szwed - 14, a Amerykanin - aż 23! Te przygotowane z mleka nie tylko dostarczają cennego wapnia, ale również niektórych witamin, np. z grupy B, oraz A, D i E. Ponadto, jeśli mają dodatek owoców, są źródłem witaminy C, gdy zaś w ich składzie znajdzie się kakao, także magnezu, potasu i żelaza. Dlatego warto jeść lody przez cały rok!
Konsultacja: mgr inż. Edyta Gulińska
Źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|