Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 19:26, 24 Paź 2006 Temat postu: jadłospisik ze stronki graciarni |
|
|
Przykładowy zestaw posiłków WW
Poniedziałek 20 punktów
Śniadanie: Słoneczne owoce 5,5 punktu:
125 g niskotłuszczowego jogurtu, 1 łyżeczka cukru, 1 mały banan, 100 g owoców (np. jeżyn, truskawek), 5 łyżek stołowych
płatków owsianych, 2 łyżeczki nasion słonecznika.
Jogurt i cukier wymieszać, połączyć z pokrojonymi owocami, posypać płatkami owsianymi i nasionami słonecznika.
Przekąska: Wiosenna sałatka 4,5 punktu:
100 g rzodkiewki, 100 g rzeżuchy wodnej, 100 g sałaty endywii, 2 dymki ze szczypiorkiem, 125 g niskotłuszczowego jogurtu,
1 obrany pomidor, 2 łyżeczki majonezu (20% tłuszczu), papryka w proszku, sos sałatkowy, sól, pieprz, 1 bułka pełnoziarnista,
musztarda, 2 plastry surowej szynki.
Warzywa pokroić na małe kawałeczki, wymieszać. Jogurt, pomidor, przyprawy i majonez zmiksować, sosem polać sałatę. Podawać
z bułką z szynką i musztardą.
Danie główne: Pikantny gulasz z baraniny 6 punktów:
125 g baraniny, 1 łyżeczka oleju roślinnego, sól, czarny pieprz, 2 cebule, 1 zielona papryczka pepperoni, 250 ml wywaru
z warzyw (1 łyżeczka proszku instant), 1 cukinia, 75 g czerwonej fasoli (z puszki), 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka
stołowa śmietany.
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Dodać drobno pokrojoną cebulę i pepperoni, podsmażyć,
podlać wywarem, dusić przez ok. 1 godzinę. 15 minut przed końcem duszenia dodać cukinię i fasolę. Ciągle mieszając dodać
mąkę ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem, dekorować kleksem ze śmietany.
Deser: Deser z kiwi 2 punkty:
125 ml niskotłuszczowego mleka, 1 łyżka stołowa budyniu śmietankowego w proszku, słodzik do smaku, 1 białko, 2 owoce kiwi.
Budyń przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodać słodzik zamiast cukru, połączyć z pianą z białka. Dekorować
plasterkami kiwi.
Shake truskawkowo-orzechowy 2 punkty: 125 g niskotłuszczowego jogurtu, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny,
5 posiekanych orzechów, 60 g truskawek.
Wszystkie składniki zmiksować.
Wtorek 20 punktów
Śniadanie: Tost z serem i mango 6 punktów:
2 kromki razowego chleba tostowego, 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny, 1 kromka żółtego sera (30% tłuszczu), 100 g mango.
Tosty posmarować margaryną. Na tostach ułożyć ser i plasterki mango.
Przekąska: Ogrodowa zupa krem 2 punkty:
250 g mieszanych warzyw (np. kalarepa, brukselka, marchewka, por), 1 ziemniak, 400 ml wywaru z warzyw (1,5 łyżeczki proszku
instant), sól, pieprz, muszkat, majeranek, 1 łyżka stołowa śmietany, 1 łyżka stołowa siekanych ziół (np. pietruszki,
szczypiorku)
Warzywa pokroić w kostkę, ziemniaka zetrzeć na tarce. Przez 15 minut gotować w wywarze. Zmiksować, doprawić, zagęścić
śmietaną, posypać ziołami.
Danie główne: Risotto ze szparagami 7 punktów:
3 łyżki stołowe ryżu, 1 łyżeczka wywaru z warzyw (proszek), 1 łyżeczka oleju roślinnego, 2 filiżanki wody, 250 g szparagów,
2 łyżki stołowe śmietany, świeży koperek, 120 g piersi z indyka, sól, pieprz.
Ryż podsmażyć na gorącym oleju, podlać wodą. Dodać pokrojone szparagi, dusić ok. 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać, podlać
wywarem, doprawić śmietaną i siekanym koprem. Z piersi usmażyć kotlet.
Deser: Malinowy poemat 2,5 punktu:
150 g chudego twarożku, 60 ml niskotłuszczowego mleka, słodzik, aromat waniliowy, 120 g zmiksowanych malin, 1 łyżeczka
odtłuszczonego kakao w proszku (niesłodzonego).
Twarożek wymieszać z mlekiem, doprawić słodzikiem. Masę podzielić na trzy części, jedną część wymieszać z wanilią, jedną z
malinami, jedną z kakao. Ułożyć na przemian w szklance.
Środa 20 punktów
Śniadanie: Chałka truskawkowa 5,5 punktu:
80 g chałki, 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny, 2 łyżeczki dżemu truskawkowego (o obniżonej zawartości kalorii),
100 g truskawek.
Chałkę posmarować margaryną i dżemem, obłożyć truskawkami.
Przekąska: Lekka sałatka z drobiem i szparagami 4,5 punktu:
100 g kotlet drobiowy (smażony bez tłuszczu), 1 łyżka stołowa soku z cytryny, 1 łyżka stołowa sosu sojowego, pół łyżeczki
miodu, biały pieprz, sól, 100 g ugotowanych szparagów, 2 łyżki stołowe groszku (z puszki), 3 łyżki stołowe śmietany.
Drób pokroić w paski i przez godzinę marynować w soku z cytryny, sosie sojowym, miodzie, pieprzu i soli, schłodzić, odsączyć,
do marynaty włożyć pokrojone szparagi i groszek. 1 łyżeczkę marynaty wymieszać ze śmietaną, doprawić, dodać do reszty
składników.
Danie główne: Makaron z warzywami 6 punktów:
1 cukinia, 2 marchewki, 2 dymki, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sól, pieprz, 180 g ugotowanego makaronu wstążki, 30 g owczego
sera, świeże listki bazylii.
Cukinię i marchewkę pokroić w cienkie paski, cebulę w talarki. Marchewkę poddusić na oliwie, dodać cukinię oraz cebulę,
doprawić, wymieszać z makaronem, posypać serem i bazylią.
Deser: Krem z rabarbaru i bananów 2 punkty:
150 g rabarbaru, 1 mały banan, 1 łyżeczka cukru, słodzik, 125 g niskotłuszczowego jogurtu.
Owoce zagotować z cukrem, dosłodzić, ostudzić, dodać jogurt.
Czwartek 20 punktów
Śniadanie: Kolorowy chlebek 4 punkty:
1 kromka razowego chleba, 1 łyżka stołowa białego sera z ziołami (30% tłuszczu), 1 pomidor, 1 gotowane jajko, pół dymki
w talarkach, sól, pieprz.
Chleb posmarować serem, obłożyć pokrojonym w plasterki pomidorem i jajkiem. Posypać cebulą i przyprawami.
Przekąska: Bagietka z ratatouille 6 punktów:
2 pomidory, po małym kawałku bakłażana, cukini i papryki, 1 łyżeczka oleju roślinnego, sól, pieprz, oregano, bazylia, 2 łyżki
stołowe parmezanu, 1 bagietka.
Pokrojone w kostkę warzywa podsmażyć w gorącym oleju, doprawić, posypać serem. Ciepłą lub wystudzoną masą posmarować bagietkę.
Danie główne: Faszerowana cukinia 9 punktów:
1 duża cukinia, sól, pieprz, 120 g piersi z indyka. 1 posiekana cebula, 1 jajko, curry, 1 łyżeczka oleju roślinnego,
45 g sera żółtego (30 % tłuszczu), 2 pomidory, 2 łyżki stołowe ugotowanego ryżu.
Cukinię przepołowić, usunąć pestki, doprawić. Mięso zmielić, dodać cebulę, jajko, sól, pieprz i curry. Naczynie żaroodporne
wysmarować olejem, przełożyć do niego napełnione mięsnym farszem połówki cukini, obłożyć plasterkami sera. Dołożyć plasterki
pomidora. Potrawę zapiec w temp. 200 stopni. Podawać z ryżem.
Deser: Sałatka owocowa 1 punkt:
1 owoc kiwi, 100 g malin, ćwierć melona, pół małego banana, 1łyżeczka soku z cytryny, 60 g niskotłuszczowego jogurtu, aromat
waniliowy, słodzik.
Owoce pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jogurt wymieszać z aromatem waniliowym, doprawić słodzikiem, polać nim owoce.
Napój energetyzujący 0 punktów:
300 ml soku warzywnego, pieprz, sól, posiekane zioła (np. rzeżucha, szczypiorek, pietruszka).
Sok doprawić ziołami i przyprawami.
Piątek 20 punktów
Śniadanie: Bułka z serem i borówkami 4,5 punktu:
1 bułka, 1 łyżka stołowa borówek, 40 g sera camembert (30% tłuszczu), pół świeżego ananasa.
Połówki bułki posmarować borówkami, ułożyć ser. Podawać z ananasem.
Przekąska: Kanapka z pomidorem i tuńczykiem 4 punkty:
2 kromki chleba tostowego, 1 ząbek czosnku, 1 liść sałaty, 1 pomidor w plasterkach, 2 łyżki stołowe tuńczyka w sosie własnym, 6
konserwowych kaparów, sól, pieprz, 1 papryka.
Pieczywo podpiec w tosterze, posmarować przepołowionym czosnkiem. Tost obłożyć sałatą, pomidorem i tuńczykiem, posypać
kaparami, solą i pieprzem, przykryć drugim tostem. Podawać z papryką pokrojoną w paski.
Danie główne: Łosoś w sosie z bazylii 7 punktów:
125 g filetu z łososia, sok z cytryny, sól, 1 łyżeczka oleju roślinnego, 300 g ziemniaków, 250 ml wywaru z warzyw,
10 g bazylii, 1 łyżka stołowa śmietany, 2 łyżki stołowe białego wina, 1 łyżka stołowa siekanej pietruszki, 250 g ugotowanej
brukselki.
Łososia mocno pokropić sokiem z cytryny, posolić, usmażyć w oleju. Ziemniaki ugotować. 100 g ziemniaków zmiksować z gorącym
wywarem, dodać bazylię i śmietanę, doprawić winem. Odłożyć resztę ziemniaków, posypać pietruszką. Podawać z brukselką.
Deser: Czas truskawki 4,5 punktu:
1 kawałek ciasta z truskawkami (na kruchym cieście możesz użyć mrożonych owoców).
Talerz przekąsek 0 punktów:
warzywa w słupkach (np. marchew, ogórki, kalarepa)
Kilogramy w dół: Uprawianie sportu wspomaga odchudzanie. Pamiętaj, że za 15 minut pływania lub chodzenia
dostajesz 2 bonusowe punkty.
Sobota 20 punktów
Śniadanie: Kanapka z drobiem i nektarynkami 6 punktów:
1 kromka chleba razowego, 2 łyżeczki margaryny niskotłuszczowej, 1 plaster wędliny z drobiu, 1 nektarynka, 250 g
niskokalorycznego jogurtu owocowego.
Chleb posmarować margaryną, obłożyć drobiem i plasterkami nektarynki. Podawać z jogurtem.
Przekąska: Minestrone 3 punkty:
1 ziemniak, 1 marchewka, 1 ząbek czosnku, 1 pomidor, 1 cukinia, 250 ml wywaru z warzyw.
(1 łyżeczka proszku instant), 2 łyżki stołowe białej fasoli (z puszki), sól, pieprz, świeża bazylia, 125 g kefiru (1,5 %
tłuszczu), 1 świeży ananas.
Ugotować pokrojone w drobną kostkę warzywa, dodać fasolę. Podawać z kefirem z kawałkami ananasa.
Danie główne: Potrawka z wieprzowiny ze szparagami
6 punktów: kotlet wieprzowy - 150 g, 1 łyżeczka oleju roślinnego, 1 ząbek czosnku, 4 dymki, 3 pomidory, tymianek,
sól, pieprz, 125 ml sosu z pieczeni (szklanka), 250 g szparagów, ziemniaki (ilość dowolna).
Mięso pokroić w paski, podsmażyć na oleju, odstawić w ciepłe miejsce. Czosnek i dymkę pokroić w talarki, poddusić dodać ćwiartki
pomidora, doprawić, dodać do mięsa. Podawać z ziemniakami i szparagami.
Deser: Przerwa w lodziarni 3 punkty:
2 kulki lodów owocowych
Włoska rozkosz 2 punkty:
2 małe kieliszki czerwonego wina
Post został pochwalony 0 razy
|
|