info o ww zaczerpnięte z internetu
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna
->
Z różnych stron internetowych
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
program żywieniowy WW informacje
----------------
propozycje ??
Pytania na temat ww
Podstawowe informacje o naszym trybie życia :)
6 fit formulek ktore nalezy przestrzegac
PUNKTACJA
POWER PLAN
Jadłospisy
artykuły o ww znalezione w necie
ciekawe miejsca w sieci
Porady,rady i różności
PRZEPISY do diety WW
----------------
Śniadania
Dania obiadowe
Zupy
Sałatki i surówki
przekąski
Słodkości
Napoje
Z różnych stron internetowych
przepisy po angielsku i niemiecku
Dieta South Beach - Dieta plaż południa
----------------
o diecie south beach SB
przepisy do 1 FAZY
przepisy do 2 FAZY
przepisy do 3 FAZY
Jadłospisy ....
pytania ?? nowinki ??
Zdrowie i Uroda
----------------
ćwiczenia :)
Uroda :)
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Agnieszka
Wysłany: Czw 13:51, 22 Lut 2007
Temat postu: Sałatka szparagowa z truskawkami:
4 porcje - 1 porcja (3 PUNKTY(tm))
Czas przygotowania ok. 35 minut, przyrządzania ok. 25 minut
Składniki:
1 kg szparagów
3 łyżki soku z cytryny
4 filety z piersi z kurczaka (ok. 120 g / sztuka)
4 łyżki oleju roślinnego
125 ml bulionu warzywnego
2 łyżki białego octu balsamicznego
łyżeczka miodu
kilka kropli słodziku w płynie
400 g truskawek
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
* szparagi obrać i pokroić na kawałki
* szparagi ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki soku z cytryny przez
ok. 15 minut, a następnie ostudzić
* filety drobiowe przyprawić pieprzem oraz solą i podsmażyć na 2 łyżeczkach oleju przez ok. 8 min. a następnie pokroić w paseczki
* wymieszać bulion, ocet, pozostały olej oraz sok z cytryny
* dodać miód, całość przyprawić pieprzem, solą i słodzikiem
* truskawki pokroić na ćwiartki i razem ze szparagami rozłożyć na talerzach, skropić dresingiem
Agnieszka
Wysłany: Czw 13:51, 22 Lut 2007
Temat postu: A oto kilka przepisów na przygotowanie smacznych potraw,
A oto kilka przepisów na przygotowanie smacznych potraw, które nie dodadzą nam centymetrów w talii:
Szparagi po królewsku:
1 porcja (5 PUNKTÓW(tm))
2 cienkie plastry gotowanej szynki posmarować 4 łyżeczkami majonezu light, zawinąć w nie szparagi. Jako dodatek do szparagów dodajmy małe kostki żółtej papryki, siekaną pietruszkę oraz porcję ziemniaków.
Lasagne szparagowe:
2 porcje - 1 porcja (7,5 PUNKTU(tm))
Czas przygotowania: ok. 45 minut , czas pieczenia: 30 minut
Składniki:
1 kg świeżych szparagów
sól, szczypta cukru
250 ml mleka 0,5%
2 łyżki jasnego sosu w proszku (np. sos holenderski Weight Watchers(r))
60 g ziołowego serka twarogowego (do 30% tłuszczu)
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
starta gałka muszkatołowa
2 łyżeczki soku z cytryny
6 listków makaronu lasagne
2 plastry chudej, gotowanej szynki
4 łyżki tartego sera (do 30% tłuszczu)
Sposób przygotowania:
* szparagi pokroić na kawałki, razem z cukrem oraz solą gotować przez ok. 15 minut, następnie odcedzić - zachować wodę po gotowaniu
* odcedzoną wodę szparagową wymieszać z mlekiem i zagotować, następnie zagęścić sosem
* dodać serek i przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny oraz bulionem
* 1/4 sosu wlać do foremki i przykryć 3 listkami makaronu lasagne
* szynkę pokroić w cienkie paski i razem ze szparagami położyć na makaronie, zalać resztką sosu
* całość przykryć pozostałym makaronem, zalać sosem i posypać serem
Lasagne wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200C przez ok. 30 min
Agnieszka
Wysłany: Czw 13:50, 22 Lut 2007
Temat postu: Weight Watchers(r) rekomenduje szparagi.
Te delikatne warzywa są nie tylko zdrowe, ale także niskoenergetyczne: wartość szparagów według programu żywieniowego Weight Watchers PLAN PUNKTÓW(tm) wynosi 0.
Szparagi są znakomitym źródłem kwasu foliowego, tiaminy, dostarczają także do organizmu witaminę C. Zawierają cenne składniki mineralne: potas, cynk i żelazo oraz błonnik, ułatwiający trawienie i obniżający poziom cholesterolu we krwi. W szparagach występuje również glutation, który ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Zielone szparagi dodatkowo zawierają antyutleniacze, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się - ta ich cecha, oprócz walorów smakowych, sprawia, że szparagi są ulubionym pożywieniem "gwiazd". Przez wiele lat uważano szparagi za afrodyzjak.
To coraz popularniejsze na naszych stołach warzywo pochodzi z tej samej rodziny, co cebula, czosnek i por. Nazwę zawdzięcza starożytnym Grekom, którzy je uwielbiali. "Asparagus" oznaczało tyle, co "kiełek". Grecy zajadali się świeżymi szparagami w sezonie, a zimą ich suszoną postacią, dopóki nie wpadli na pomysł wykorzystania gigantycznej "lodówki" - śniegów Alp. Całe transporty ulubionego warzywa starożytnych były przewożone jesienią wysoko w góry, a następnie w postaci mrożonek - sukcesywnie były dostarczane na stoły krezusów przez całą zimę.
Delikatne, rozpływające się w ustach, lekkostrawne szparagi z umiejętnie dobranymi dodatkami (pod beszamelem, z bułeczką) idealnie nadają się na lunch lub romantyczną kolację przy świecach. Niestety sezon szparagowy trwa bardzo krótko. Wprawdzie dzięki uprawom szklarniowym możemy się cieszyć smakiem tego warzywa przez okrągły rok, jednak najsmaczniejsze szparagi są w sezonie.
Kupując szparagi należy zwrócić uwagę na to, jak wyglądają - czy są soczyste, jędrne i czy mają gładką skórkę. Jeżeli końce szparagów są suche, z odcieniem brązowym, nie nadają się do jedzenia. Najsmaczniejsze są świeże szparagi. Jeśli jednak wiemy, że nie będziemy mieli czasu na ich przygotowanie zaraz po zakupie, to należy włożyć je do lodówki owinięte w wilgotną ściereczkę. Możemy również zagospodarować szparagi, które nam pozostaną z dnia poprzedniego, np. przyrządzając prosty krem ze szparagów o wartości 0 PUNKTÓW(tm):
do szparagów należy dodać 3 łyżki mleka 0,5 %, szklankę bulionu rosołowego i natkę i wszystko zmiksować.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin