info o ww zaczerpnięte z internetu
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum info o ww zaczerpnięte z internetu Strona Główna
->
Z różnych stron internetowych
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
program żywieniowy WW informacje
----------------
propozycje ??
Pytania na temat ww
Podstawowe informacje o naszym trybie życia :)
6 fit formulek ktore nalezy przestrzegac
PUNKTACJA
POWER PLAN
Jadłospisy
artykuły o ww znalezione w necie
ciekawe miejsca w sieci
Porady,rady i różności
PRZEPISY do diety WW
----------------
Śniadania
Dania obiadowe
Zupy
Sałatki i surówki
przekąski
Słodkości
Napoje
Z różnych stron internetowych
przepisy po angielsku i niemiecku
Dieta South Beach - Dieta plaż południa
----------------
o diecie south beach SB
przepisy do 1 FAZY
przepisy do 2 FAZY
przepisy do 3 FAZY
Jadłospisy ....
pytania ?? nowinki ??
Zdrowie i Uroda
----------------
ćwiczenia :)
Uroda :)
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Agnieszka
Wysłany: Pią 8:05, 03 Sie 2007
Temat postu: przepis na ogóreczki z kafaterii
przepis Żarówki
Ogórki z musztardą
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3 łyżki soli
zagotować, przestudzić, włożyć 5 łyżek musztardy
Ogórki obrać ( ok. 2 kg, raczej większe ), pokroic wzdłuż ( czyli na pionowo ) na " ósemki " , wkładać do słoików - równiez na piomowo, zalać zalewą, pasteryzować max 5 minut ( tak jak korniszony ) .
Ogórki pikantne.
3 kg ogórków
4 łyżeczki chili
1 główka czosnku
6 łyżek oleju
1 szklanka octu
1/2 kg cukru
sól
Ogórki obrać, pokroic w plastry, nasolić, odstwaić na 6 godzin, po tym czasie sok odcedzić dodać chili, olej, rozgnieciony czosnek i wymieszać. Ocet zagotować, rozpuścić w nim cukier. Wrzącym wywarem zalewać ułozone w słoikach ogórki. Nie gotować. Gotowe do spożycia na drugi dzień. Uwaga - dla pewności ogórki na zimowe zapsy lepiej krótko pasteryzować.
Więc tak : w przypadku ogórków z musztardą, układasz w takich słoikach, które są takiej samej wysokości jak cząstki ogórków, stawiasz je " na baczność " i taką ilość jaka się tylko zmieści - ciasno, ale nie na siłę , wlewasz tyle zalewy, żeby zakryła ogórki, zakręcasz zakretką ( mocno ). Jeśli nie masz specjalnego garnka do gotowania słoików ( taki z wkładką na dnie - rodzaj przykrywki z dziurkami - wtedy słoiki zanurzone są całkowicie w wodzie ), może być zwykły garnek, bo mój ten specjalny już się przedziurawił Ja na dno daję gazety ( które za każdym gotowaniem wymieniam, ale to psuje garnek ), żeby słoiki nie popękały od gorącego dna. Tak ustawiasz, żeby zmieściło się jak najwięcej, ale żeby się ze sobą nie stykały ( dla pewności, też żeby nie popękały ), zalewasz wodą - mniej więcej do wysokości 3/4 słoików, przykrywasz garnek przykrywką i gotujesz - czas liczy się od zawrzenia wody. Wtedy wyłącz, potrzymaj nie dłużej jak 5 minut i ostrożnie wyjmij ( żebyś się nie poparzyła ). Jeśli zostaną w tej wodzie, ogórki zrobią się zbyt miękkie ( tak można zostawiać np. soki, bo " nic im sie z tego powodu nie stanie " ). Są osoby które pasteryzują w piekarniku, ja tego nigdy nie robiłam, bo wtedy zakrętki stają się " jednorazowe " - pod wpływem temperatury topi sie gumka
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin