Agnieszka |
Wysłany: Śro 12:45, 25 Lip 2007 Temat postu: |
|
FASOLKA SZPARAGOWA W CURRY
800 g fasolki
100 ml bulionu warzywnego
3 łyżki masła
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1 papryczka chili (ja daję suszone)
1 łyżeczka musztardy francuskiej
natka pietruszki
sól, pieprz
Fasolkę ugotować (ale nie rozgotować, bo będzie jeszcze podgrzewana w sosie!),
odcedzić.
Pokrojoną cebulę zrumienić na maśle, dodać posiekany czosnek i papryczkę chili,
curry i musztardę. Smażyć ok. 1 minuty i wlać podgrzany bulion.
Gdy sos się zagotuje, włożyć fasolkę i gotować go, aż odparuje.
Dodać natkę, doprawić solą i pieprzem. |
|
Agnieszka |
Wysłany: Śro 12:44, 25 Lip 2007 Temat postu: ciekawe przepisy, punkty do wyliczenia !!!!!!!!! |
|
Składniki (na 4 porcje):
400 g młodej cukinii
100 gram orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
0,5 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
150 ml jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy
koperek (w oryginale pęczek - imho za dużo)
sól, pieprz, mielona papryka
Wykonanie:
1. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce warzywnej. Czosnek, koperek i
orzechy drobno posiekać.
2. Delikatnie przesmażyć cukinię z czosnkiem na dwóch łyżkach oliwy.
3. Dodać orzechy i koperek do cukinii.
4. Z jogurtu, miodu, soku z cytryny i pozostałej oliwy zrobić sos. Polać nim
sałatkę i wymieszać. Doprawić do smaku. |
|