 |
info o ww zaczerpnięte z internetu
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 13:54, 01 Kwi 2007 Temat postu: Ciasta i różne przepisy na słodkości |
|
|
CIASTO RYŻOWE
Składniki:
-160g ryżu
-25g margaryny niskotłuszczowej
-1 szkl.chudego mleka
-1 szkl.wody
-15g. wiórek migdałowych
-4 jaja
-szczypta soli
-8 łyżek cukru
-60g rodzynek
Ryż ugotować.Zagotować mleko z wodą,dodac sól,cukier oraz ryż.Całość mieszając podgrzewać na wolnym ogniu przez ok.25 min.Następnie zdjąc z ognia,dodać margarynę,migdały i rodzynki.Dokładnie wymieszać i całkowicie ostudzić.Białko ubić na sztywno i ostrożnie wymieszać z ciastem.Piec w nagrzanym piekarniku w temp.170-190st. przez 20-30 min.
Ze składników wychodzi 6 porcji-1 porcja=4,5 pkt
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 13:56, 01 Kwi 2007 Temat postu: CIASTO OWOCOWE NA HERBACIE |
|
|
CIASTO OWOCOWE NA HERBACIE
składniki:
-250g mąki
-100g margaryny niskotłuszczowej
-2 jaja
-120g cukru
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cynamonu
-200g suszonych owoców
-120ml czarnej herbaty
-6 łyżek posiekanych orzechów
Zagotować pod przykryciem pokrojone owoce,cukier i herbatę,dodać margarynę.Ostudzić,dodać mąkę,proszek do pieczenia i migdały.Jaja rozdzielić,żółtka dodac do mieszanki,białka ubić i dodać do masy.Ostroznie wymieszać.Piec w temp.180st-ok 60 min.
16 porcji-1 porcja=3 pkt
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 13:56, 01 Kwi 2007 Temat postu: KASZKOMANNOWIEC |
|
|
KASZKOMANNOWIEC
1 porcja-3 pkt
Składniki:
-1 litr mleka
-250g margaryny
-1 szkl.kaszki manny
-5 łyżek kakao
-1 szkl.cukru
5 op.herbatnikow
Mleko+cukier+margaryna zagotować.Pomieszać kaszkę z kakao i powoli wlewać do gotującego mleka szybko mieszając.Odstawić do przestudzenia.Spód blachy wyłożyć herbatnikami,na to przestudzoną masę i na wierzch herbatniki.Polać polewą czekoladową.Trzymac w chłodnym miejscu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 13:57, 01 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
CIASTO Z JAGODAMI
Składniki:
-8 dkg mąki pszennej
-5 dkg mąki ziemniaczanej
-4 jaja
-10 dkg cukru
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jagodowa:
-2 małe kubki jogurtu
-4 łyżki cukru
-2 łyżeczki żelatyny
-30dkg jagód
Jaja utrzec z cukrem+4 łyżki gorącej wody+ mąka pszenna +mąka ziemniaczana+proszek do pieczenia.Ciasto piec w temp.190st-20min.Zelatynę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody,połowę zmieszac z jagodami i wyłożyć na ciasto.Jogurt ubić z cukrem,dodać resztę zelatyny i wyłożyć na ciasto.Na to wyłożyć jagody.Włozyc do lodówki.
8 porcji-1 porcja=4 pkt
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 13:58, 01 Kwi 2007 Temat postu: Migdałowe ciasto kawosza |
|
|
Migdałowe ciasto kawosza
12 porcji, 1 porcja = 3 punkty,
czas przygotowania 15 minut,
czas pieczenia 40-50 minut
Składniki:
· 50 g margaryny niskotłuszczowej
· 65 ml chudego mleka
· 3 jaja
· 100 g cukru lub słodziku
· 180 g mąki
· 30 g krojonych migdałów
· szczypta soli
Sposób wykonania
Margarynę rozpuścić i ostudzić, wymieszać w misce mleko z jajami, dodać cukier lub słodzik, sól a następnie całość dokładnie ubić. Do powstałej masy dodawać stopniowo, na zmianę margarynę i mąkę. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i posypać je migdałami. Piec w piekarniku w temp. 180-200°C przez ok. 40-50 minut
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 14:00, 01 Kwi 2007 Temat postu: TIRAMISU |
|
|
TIRAMISU
Points: 13,5 na blachę,
ok. 2 na porcje
2 łyżki budyniu śmietankowego
250ml chudego mleka
wanilia ( najlepiej z laski )
słodzik (odpowiednik 75g cukru)
2 białką
300g chudego twarogu
150g biszkoptów
5 łyżek zimnego espresso
2 łyżki rumu (albo amaretto)
1 łyżka niesłodzonego kakao
1. budyń zrobić wg przepisu na opakowaniu z mlekiem, wanilia i słodzikiem ( 50g cukru)
2. białko ubić z reszta słodzika na sztywna piane
3. twaróg zmiksować z budyniem i delikatnie wymieszać z białkiem
4. okrągła tortownice wyłożyć polowa biszkoptów, nasączyć je rumem wymieszanym z kawa
5. położyć na to poustala masę
6. kolejna warstwa biszkoptów
7. znowu masa
8. oprószyć kakao
9. chłodzić ok. 6h w lodowce (najlepiej zostawić na cala noc)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 14:02, 01 Kwi 2007 Temat postu: CIASTO JABLKOWE |
|
|
Points: 13,5 na blachę,
ok. 2 na porcje
CIASTO JABŁKOWE
4 jajka (8P)
3 łyżeczki słodziku
4 łyżki gorącej wody
100g maki (5,5P)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczek cynamonu LUB cytryna bez skorki
3-4 jabłka
Oddzielić białko od żółtka.
Zoltko utrzeć ze słodzikiem i woda na "biszkopt",
bialko ubić i dodać do masy.
Wymieszać proszek do pieczenia z maka i przez sito przesiać na masę.
Nie miksować, tylko delikatnie wymieszać.
Dodac cytrynę/cynamon.
Pokroić jabłka w kawałki.
Wylać ciasto do okrągłej dużej formy i położyć na nim jabłka.
Piec w temp. 180°C we wcześniej nagrzanym piekarniku około 20-25min.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 14:04, 01 Kwi 2007 Temat postu: Suflet truskawkowy (1 porcja - 2,5 pkt.) |
|
|
Suflet truskawkowy (1 porcja - 2,5 pkt.)
Składniki na 4 porcje:
150 g truskawek,
2 jajka,
1 łyżka stołowa cukru waniliowego,
3 łyżki stołowe cukru pudru, 2
0 ml likieru pomarańczowego,
słodzik w płynie,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka niskotłuszczowej margaryny
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek,
żółtka ubić z cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru pudru.
Truskawki zmiksować z likierem pomarańczowym, wymieszać z żółtkiem, doprawić słodzikiem i posypać mąką ziemniaczaną.
Białko ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać do ciasta.
Foremki sufletowe natłuścić margaryną, wypełnić masą i zapiekać przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podawać posypane cukrem pudrem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 14:05, 01 Kwi 2007 Temat postu: Tort truskawkowo-serowy (1 porcja - 3 pkt.) |
|
|
Tort truskawkowo-serowy (1 porcja - 3 pkt.)
Składniki na 12 porcji:
Spód: 150 g biszkoptów,
100 g margaryny
Krem:
250 g truskawek,
300 g białego sera niskotłuszczowego,
450 g chudego twarogu,
5 g żelatyny,
1 łyżeczka posiekanej mięty,
słodzik
Sposób przygotowania:
Biszkopty ułożyć na dnie formy wyłożonej folią do pieczenia, truskawki pokroić w kostkę.
Ser wymieszać z twarogiem, doprawić słodzikiem, delikatnie dodać truskawki.
Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i połączyć z 2 łyżkami kremu truskawkowego.
Pozostałą część wymieszać z miętą.
Biszkopt posmarować kremem, schładzać przez ok. 4 godziny.
Dekorować truskawkami i miętą.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 14:06, 01 Kwi 2007 Temat postu: przepis Szaliji |
|
|
budyń,
Czasem zanim wsypie proszek dodaje trochę kaszy manny aby był sztywniejszy.
Wkladam do stożkowych miseczek.
Potem wykładam na talerzyk polewam sosem aksamitnym - zmiksowane owoce (maliny, truskawki, wiśnie) z jogurtem i ozdabiam owocami.
Polecam wiśnie bo zapobiegają zakwasom.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 14:07, 01 Kwi 2007 Temat postu: Naleśniki ze śliwkami |
|
|
Naleśniki ze śliwkami
Czas przygotowania: około 20 minut
Czas marynowania: około 30 minut
Czas pieczenia: około 15 minut
Wartość: 5,5 PUNKTU/1 porcja
Składniki DLA 4 OSÓB:
500 g śliwek
30 g cukru
1 łyżeczka cynamonu w proszku
20 g płatków migdałowych
80 g mąki
125 ml chudego mleka
2 jajka
1 szczypta soli
4 łyżeczki margaryny
Przygotowanie
1. Śliwki przepołowić, posypać cukrem oraz cynamonem i odstawić na ok. 30 minut. Śliwki włożyć do garnka i ostrożnie mieszając dusić na średnim ogniu. Migdały uprażyć bez tłuszczu na złocisto-brązowy kolor.
2. Mąkę wymieszać z mlekiem, jajkami, solą i margaryną, a następnie na wyłożonej folią do pieczenia patelni kolejno usmażyć 4 złocisto-brązowe naleśniki. Naleśniki napełnić duszonymi śliwkami, podawać posypane płatkami migdałowymi.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 14:08, 01 Kwi 2007 Temat postu: sorbet z truskawek |
|
|
sorbet z truskawek
* 150g truskawek
* łyżeczka miodu
* pół małej cytryny
wykonanie:
1. Wyciśnij sok z połowy cytryny i połącz go z kilkoma łyżeczkami wody.
2. Sok cytrynowy i truskawki wymieszaj ze sobą. Dodaj miód.
3. Masę przełóż do miseczki i wstaw do zamrażarki.
4. Deser jest gotowy, gdy zastygnie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 14:09, 01 Kwi 2007 Temat postu: cynamonowe babeczki (6 porcji, każda 190 kcal ) |
|
|
cynamonowe babeczki (6 porcji, każda 190 kcal )
-> składniki:
1 szkl. mąki pszennej,
kubek maślanki naturalnej 1,5%,
2 czubate łyżki cukru pudru,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
2,5 łyżki oleju,
jajko,
odrobina soli,
cynamon.
Przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, maślankę, sól i cynamon wymieszać.
Dodać olej, jajko i wyrobić ciasto.
Napełnić nim foremki do babeczek,
piec 25 minut w temp.180 stopni C.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 14:10, 01 Kwi 2007 Temat postu: owocowe babeczki z płatkami owsianymi |
|
|
owocowe babeczki z płatkami owsianymi (12 porcji, każda 170kcal)
składniki:
1 szkl. płatków owsianych,
1 szkl. mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
niepełna szklanka brązowego cukru,
jajko, łyżka oleju,
0,5 szkl. maślanki 1,5%,
2 łyżki rodzynek,
5 mniejszych moreli suszonych.
Suszone owoce namoczyć.
Płatki, przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać.
Dodać roztrzepane jajko i olej, dodawać małymi porcjami maślankę, ciągle mieszając.
Masę przełożyć do foremek
piec przez 20 minut w temp. 200 stopni C.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 14:11, 01 Kwi 2007 Temat postu: torcik jabłkowy |
|
|
torcik jabłkowy
Czas przygotowania: 35 min.
16 porcji --- 1 porcja 234 kcal
składniki :
* Galaretka o smaku agrestowym, 2 opakowania
* Galaretka o smaku pomarańczowym, 1 opakowanie
* 3-4 winne jabłka
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 3 jajka
* 1 szkl. cukru pudru
* 1 kostka masła
* biszkopty
* sok z połowy cytryny
sposób przyrządzenia
Galaretki agrestowe rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, pozostawic do ostudzenia. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i połączyć z zimną Galaretką agrestową i cynamonem. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szkl. wody, schłodzić. Jajka ubić z cukrem pudrem na parze, ostudzić. Masło utrzeć. Do utartego masła dodawać stopniowo masę jajeczną. Do masy dodać jabłka z Galaretką agrestową. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami nasączonymi 1/2 szkl. wody z sokiem z cytryny. Na biszkopty wyłożyć masę jabłkową. Wstawić do lodówki do stężenia. Torcik polać Galaretką pomarańczową. Chłodzić w lodówce około 3 godzin. Czas chłodzenia: 3 godziny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 14:21, 01 Kwi 2007 Temat postu: Sorbet truskawkowy (1 porcja – 1 PUNKT™) |
|
|
Sorbet truskawkowy (1 porcja – 1 PUNKT™)
Składniki na 4 porcje:
½ kg truskawek, 1 banan, 3 łyżki jogurtu waniliowego.
Sposób przygotowania:
Banana kroimy w plasterki i dodajemy truskawki.
Schładzamy owoce w zamrażalniku.
Wkładamy owoce do melaksera, dodajemy jogurt i miksujemy aż powstanie jednolita masa.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 13:01, 02 Kwi 2007 Temat postu: Mazurek z daktylami |
|
|
Mazurek z daktylami
28 porcji/ 1 porcja - wartość 5 PUNKTÓW
Składniki
po 25 dag czekolady gorzkiej, migdałów i daktyli
7 białek
50 dag cukru pudru
4 andruty (12x20 cm)
Polewa lukrowa i dekoracja :
12 migdałów, 5 daktyli
25 dag cukru pudru
po 4 łyżki soku z cytryny i likieru pomarańczowego
4 dag gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
1. Migdały obrać, drobno posiekać. Daktyle pokroić w paski. Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami wsypując cukier puder. Całość ubijać jeszcze 5-10 minut. Do masy dodać daktyle, migdały oraz czekoladę
2. Andruty ułożyć tak, aby trochę na siebie zachodziły i powstał prostokąt o wym. 34x19 cm. Brzeg zabezpieczyć paskiem folii aluminiowej, środek wypełnić masą. Wierzch wyrównać. Wsunąć mazurek do nagrzanego piekarnika, piec ok. 2,5 godz. w temp. 150 st. C. Wyjąć, delikatnie oddzielić od folii, wystudzić.
3. Migdały pokroić na połówki. Dwa daktyle pokroić w paseczki, pozostałe w plasterki. Cukier puder wymieszać z likierem, sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wody, posmarować mazurek. Ozdobić stopioną czekoladą, migdałami i daktylami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 21:47, 02 Kwi 2007 Temat postu: rolada ananasowa |
|
|
rolada ananasowa która w jednej porcji ma tylko 2,5 punktu
Ciasto:
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 gram cukru
4 jajka
4 łyżki wody
2 op. cukru waniliowego
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao bez cukru
żółtka, wodę, cukier, cukier waniliowy wymieszać aż powstanie masa kremowa
ubić białka i sól
wymieszać mąkę pszenna, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia
do suchej masy dodać żółtka i białka
całość delikatnie wymieszać na jednolitą kremową masę
ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną folią do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika
piec w temp. 200 stopni przez 12 minut
Biszkopt przełożyć na lnianą ściereczkę, zawinąć i ostudzić.
Masa ananasowa
250 g ananasa z puszki bez cukru
2 łyżki likieru pomarańczowego
150 g serka twarogowego 30% tłuszczu
65 ml mleka chudego
2 łyżki soku z cytryny
słodzik d smaku
2 łyżeczki cukru pudru
zmiksować ananasa i likier
dokładnie WYMIESZAĆ serek, mleko, sok z cytryny, dodać słodzik
rozwinąć biszkopt, posmarować go masą ananasową a następnie kremem serowym.
Biszkopt ponownie zwinąć i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Podawać posypany cukrem pudrem
Jeśli podzielisz go na 14 porcji, jedna będzie miała 2,5 punkta
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 11:35, 03 Kwi 2007 Temat postu: Ciasto z galaretka i mlekiem skondensowanym dla leniwych |
|
|
Ciasto z galaretka i mlekiem skondensowanym dla leniwych
Spod pod tort z biedronki 3szt maja 24pkt
a potrzebny 1 czyli 8pkt
Mleko skondensowane light 300g 7pkt
Galaretka rozpuszczona w 100m wody i
4 tabletki słodzika 4,5pkt
I galaretka na wierzch 4,5pkt
Mleko ubić dodać ostudzona galaretkę na wierzch świeże owoce i zalać galaretka
Za całość 24pkt jakby podzielić na 12 kawałków to po 2pkt wyjdzie i smaczne
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 8:39, 12 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
BABECZKI CAPPUCINO
Na 12 sztuk po 2,5 P
200 g kwasnych wisni
150g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
5 lyzeczek cappucino w proszku
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
½ lyzeczki cynamonu
2 jajka
150ml mleka
2 lyzki oleju slonecznikowego
Wszystkie skladniki wymieszac - co najmniej przez 1 minute. Napelnic foremki do 2/3 i na srodek ulozyc wisienke. 180 stopni, 20 minut
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szalija
Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 9:29, 14 Maj 2007 Temat postu: Jabłkowe szneki - Justyny |
|
|
jablkowe "szneki"
na 12 sztuk - porcja 2 punkty
240 g maki
pol opakowania drozdzy w proszku
4 lyzki cukru
1 lyzeczka cukru waniliowego
szczypta soli
50 g margaryny - odtluszczonej
1 jajko
65 ml mleka - cieplego - 1,5%
4 jablka
poltorej lyzeczki cynamonu
1 lyzka soku z cytryny
Make , drozdze , poltorej lyzki cukru , cukier waniliowy i sol wymieszac . Margaryne zmiksowac z jajkiem i mlekiem . Wymieszac mase "maczna" i "margarynowa" . Odstawic do wyrosniecia na 30 minut w cieple miejsce . W tym czasie jablka pokroic w kosteczke - oczywiscie wczesniej je umyc i obrac . Wymieszac z reszta cukru , cynamonem i sokiem z cytryny . Ciasto jeszcze raz wygniesc i rozwalkowac w prostokat (ok 30x40 cm ) . Wylozyc jablka i zawinac ciasto od krotszej czesci . "Rolade" podzielic na 12 czesci , polozyc na papier do pieczenia na blasze i jeszcze na 20 minut odstawic . Potem piec w 180 stopni przez ok. 20 minut .
Sa pyszne !!!! Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szalija
Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 9:37, 10 Lip 2007 Temat postu: Tort cytrynowy na zsiadłym mleku |
|
|
Tort cytrynowy – cały 103P
biszkopt:
4 jajka 8P
150g mąki pszennej 9P
50 g ziemniaczanej 3P
1 łyżeczka Pr. do pieczenia
150g cukru 10,5
Białka ubić ze szczyptą soli a jak juz ubijesz to dodajesz 150 gram cukru i
zoltka. Mieszasz z makami (150g tortowej + 50g ziemniaczanej) i proszkiem do pieczenia (jedna lyzeczka) i do formy. Pieczesz 25 minut w temp. do 180st C
Krem:
pół litra zsiadłego mleka – kefir 1,5% 7
150 g kwaśnej śmietany 5
150g cukru pudru 10,5
skórka starta z 2 cyryn
8 łyzek soku cytrynowego
6 łyżeczek zelatyny
kremówka (30%) 400ml 32
Ozdabianie:
200ml kremówki 16
2łyżki cukru 2
Zsiadle mleko (ja kupuje kefir) miksujesz z kwasną smietana, 150g cukru pudru, skorkami startymi z 2 cytryn i 8 lyzkami soku cytrynowego. Dodajesz zelatyne (6 lyzeczek rozpuszczonych w odrobinie wody) i ubita kremowke 400 ml. Ja żelatynę dodaje na koncu jak już wszystko wymieszam wlewam cienkim strumyczkiem mieszając.
Ciasto bedziesz nasaczala mieszanka 8 lyzek soku pomaranczowego z 4 łyżkami cytrynowego
Boki tortownicy wykladasz papierem do pieczenia tak aby wystawal. Wkladasz krazki biszkoptu nasaczasz i przekladasz kremem.
Wstawiasz na 4 godziny do lodowki.
Ubijasz ok 200 ml kremowki z 2 lyzkami cukru i obkladasz boki i dekorujesz wierzch. Ja ubijam wiecej aby starczylo na ozdabianie rozetkami itp. W rozetki mozesz wetknac trojkacik z plasterka cytryny.
Boki obsypujesz prazonymi migdalami najlepiej w slupkach.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|