Agnieszka
Administrator
Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 8:47, 10 Lip 2007 Temat postu: ciasta za 1,5 punkta na porcję |
|
|
Przepis na biszkopt, śr. 24cm, na 16 porcji
porcja 1,5 punkta
Składniki:
4 czubate łyżki mąki (80g) ->{3łyżki-1pkt, dlatego ze czubate liczę 2pkt}
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)->jw
4 jajka->8pkt
8 czubatych łyżek cukru (150g)->100g =kcal 405=6,75pkt; 150g =10pkt
1 torebka cukru waniliowego -> 100g=398kcal, torebka 15g = 1pkt
2 łyżeczki proszku do pieczenia ->100g=51kcal, 2łyżeczki=mała torebka 15g = 0pkt
Razem 23pkt
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypywać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, przesiać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować tłuszczem, dno wyłożyć pergaminem (ja zamiast pergaminu, opruszam blache odrobiną mąki). Wlać ciasto do formy, wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 175 st C. Upieczony biszkopt wyjąć z formy i odłożyć do przestygnięcia.
Post został pochwalony 0 razy
|
|